Het scenario en script voor Dwaallicht werd geschreven door Fries in ieren en sinen Bouke Oldenhof. Bijzonder is dat hij op steenworp afstand van de machinefabriek in Terband woont. “Dat reuzenrad dat altijd hoog boven de bomen uitsteekt, en ’s nachts zo mooi verlicht kan zijn, kan ik vanuit mijn keukenraam zien. Dat ik voor dit project eens binnen mocht kijken in deze majestueuze machinefabriek, vind ik geweldig.”
Het idee voor een nieuw muziektheaterstuk op deze unieke locatie ontstond al heel snel, bij het eerste gesprek dat Arnaud en Bouke erover voerden. “Muziektheater net zo toegankelijk maken als een reuzenrad, dat is de bedoeling geweest”, vertelt Bouke. “De muziek was de basis, Arnaud noemde de schilderijententoonstelling van Moessorgski en het Ave Maria. Met de feestdagen in gedachten legde ik Arnaud de novelle Dwaallicht van Elsschot voor. Een Vlaamse schrijver uit Antwerpen, een stad die Arnaud toevallig goed kent omdat hij daar studeerde. In het boek zijn drie zeelui op zoek naar een dame, bijna zoals de drie wijzen op waren zijn naar de kribbe, passend bij de tijd van het jaar waarin de voorstelling plaatsvindt. Zo waren er veel meer dingen die meteen op hun plek vielen.”
Dwaallicht gaat over het verlangen naar de heelheid van een gezin tijdens de Kerstdagen. De gescheiden nachtwaker Sytse is ingeroosterd tussen Kerst en Oud en Nieuw omdat hij toch niet bij zijn kinderen kan zijn. Die zijn namelijk bij hun moeder in Portugal. Sytse loopt en loopt. Hij volgt het licht van zijn zaklamp door de fabriek. Zijn gedachten dwalen naar de warme herinneringen aan de beginjaren van zijn gezin. Maar dan ziet hij ineens wat bewegen… Hij volgt het licht van zijn lamp, loopt, loopt, zoekt… Er begint zich een film af te spelen. Als je zo lang loopt, dan móet je toch wel iets tegenkomen?
Dwaallicht wordt gespeeld in machinefabriek K.I.G. in Terband. Bouke: “Een familiebedrijf met inmiddels de derde generatie aan het roer, zo vertelde directeur Ypie Oenema mij. Geweldig hoe dat past bij het verlangen dat in dit stuk naar voren komt. Goeie dingen bedenk je niet, die krijg je, die vallen je binnen. Dat is echt hoe Dwaallicht tot stand is gekomen.”
Tickets voor Dwaallicht vind je hier.
Foto: Jilmer Postma